Laptop versus desktop: wat past bij jou?

Laptop versus desktop: wat past bij jou?

We kunnen inmiddels wel stellen dat we in een gedigitaliseerde wereld leven. Contactloos betalen, bellen met iemand uit Brazilië en formulieren per mail versturen naar alle werknemers; dankzij de digitalisering is het allemaal mogelijk. Het is hierdoor echter lastig om de gedigitaliseerde wereld bij te houden zonder digitale apparaten.

Onder meer een laptop of computer lijkt steeds belangrijker te worden, zowel in het studentenleven als voor de werknemers. Studenten ontvangen de nodige informatie inmiddels digitaal en ook werknemers kunnen digitaal hun loonstroken ontvangen. Toch kan de aanschaf van het apparaat enkele vragen oproepen. Vooral: wat is gunstiger? Moet ik naar een laptop winkel of heb ik voldoende aan een desktop?

Voordelen van een laptop

  • De laptop heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van een desktop: een laptop is overal mee naartoe te nemen. Of je nu thuis aan je bureau aan het werk bent of in de trein snel je document nog even aanpast… Het zal geen probleem zijn door de mobiele eigenschap van de laptop.
  • Daarbij is een laptop ook erg gunstig in de afmetingen. De laptop kan in- en uitgeklapt worden, is al voorzien van een ingebouwde muis en heeft ook geen aparte monitor. Hierdoor heb je maar weinig ruimte nodig om te werk te gaan. Daarbij is het inmiddels ook mogelijk om te kiezen voor een custom laptop die je volledig kunt aanpassen naar eigen wens. 
  • Daarbij is ook het energieverbruik van een laptop erg gunstig. Indien we als voorbeeld een digitale werkdag van acht uur zouden nemen, zal een desktop al gauw 600 kWh verbruiken, terwijl een laptop schommelt tussen de 150 en 300 kWh. Dat is nog minder dan de helft!

Voordelen van een desktop

  • De desktop is erg geschikt voor gamers, doordat de computer gemakkelijk uit elkaar te halen is en de mogelijkheid heeft om zich uit te breiden gezien de videokaarten, het geheugen of een nieuwe SSD. Deze eigenschap vergroot ook direct de levensduur van de desktop.
  • Gezien het beeld biedt de desktop ook enige voordelen. Zo bestaan er enorm grote schermdiagonalen en vormen, zoals een curved model of een ultrawide

Daarbij is het ook niet gek dat veel programmeurs voorzien zijn van een desktop. Zij voeren enorm zwaar werk uit met zware bestanden. Dankzij de krachtige, grafische processoren van de desktop is het mogelijk om deze handelingen probleemloos uit te voeren. Laptops hebben uiteraard ook veel kracht, maar zullen daardoor minder draagbaar zijn.

No Comments

Post A Comment